Dziś: Sobota, 24 Sierpień 2019
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Portugalskie sushi, czyli co Portugalia ma wspólnego z Japonią?
Japonia i Portugalia, to kraje oddalone o ponad 13 tysięcy kilometrów i mogłoby się wydawać, że mają niewiele wspólnego. Nic bardziej mylnego, echa przeplatającej się historii tych dwóch krajów w XVI wieku, są widoczne w ich kulturach do dzisiaj. Japonia, kraj trudny i odizolowany, został odkryty dla świata właśnie dzięki Portugalczykom. W parkach i ogrodach Portugalii spotkamy wiele roślin pochodzących z Japonii, a w Lizbonie możemy spróbować nawet portugalskiego sushi. Warto odwiedzić lizbońskie Museu de Oriente (Avenida de Brasília), gdzie odbywają się kursy kaligrafii japońskiej oraz prezentowane są prace prestiżowych japońskich artystów.


Japonia: kwitnąca sakura


Portugalczycy byli pierwszymi Europejczykami, którzy dotarli do Japonii. W roku 1543, do Kraju Kwitnącej Wiśni przybyły statki kupców portugalskich, jednak są informacje, że już w roku 1524, Portugalczyk Mendez Pino na chińskim okręcie pirackim dotarł do Japonii. Przybycie Portugalczyków do Kraju Kwitnącej Wiśni było bardzo spektakularne, a jak wyglądało, można podziwiać na malowanych parawanach znajdujących się w Museu de Oriente w Lizbonie. Portugalczycy przywieźli Japończykom pistolety, na cześć tego wydarzenia nazwa jednej z japońskich wysp brzmi "wyspa pistoletów".

Tempura, tradycyjna potrawa kuchni japońskiej, wbrew pozorom nie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale z kuchni portugalskiej. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza (cenione są zwłaszcza krewetki), ryby i warzywa (japońskie dynie, bakłażany), które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju.

Nie bez powodu także słowa "dziękuje" w obu językach brzmią podobnie: po portugalsku "obrigado", po japońsku "arigatō".



Japonia: tempura


Gustus & Sushi Alentejano
Rua Ramalho Ortigão 9 e 10A
otwarte: wtorek-czwartek: 12h00-15h00 | 19h30-22h00 ||piątek- sobota: 12h00-15h00 | 19h30-23h00
nieczynne w niedziele
cena: 20 - 25 euro za osobę
Sushiman: André Caetano

Restauracja znajduje się w Lizbonie, na Bairro Azul, serwuje sushi alentejano, czyli: rolinhos de bacalhau com grelos e broa (roladki z dorsza z chlebem kukurydzianym i liśćmi rzepaku), rolinhos de caldo verde com linguiça (wariacja na temat portugalskiej zupy z kapusty z typową kiełbaską), rolinhos de porco preto e javali (z mięsem z czarnych świń i dzika), de morcela com puré de maçã (z portugalska kaszanka i musem z jabłek). Dla osób, które nie są przekonane do takich nietypowych połączeń, przygotowano także tradycyjne sushi.



Sushi Alentejano: sushi z portugalskiego regionu Alentejo




Sushi Alentejano: fuzja kuchni japońskiej i portugalskiej




Sushi Alentejano: sushi w Lizbonie




Sushi Alentejano: nietypowa portugalska restauracja


Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2019 fotolizbona.pl