Dziś: Wtorek, 18 Grudzień 2018
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Sabores de Lisboa (Smaki Lizbony), czyli czego trzeba spróbować będąc w Lizbonie.
Lizbona to miasto miasto portowe, które przez wieki było oknem Europy na świat. Miasto można odkrywać także przez jego charakterystyczne zapachy, kuchnię i tradycje kulinarne. Lizbona wiosną pachnie kwiatami pomarańczy, jesienią pieczonymi kasztanami, w czerwcu grillowanymi sardynkami. Pachnie także mocną kawą espresso, ciasteczkami z cynamonem i słodką wiśniówką Ginjinha.
W Lizbonie, mieście starym, ale i nowoczesnym, krzyżują się smaki i zapachy wielu kuchni. Lizbończycy lubią specjalności tradycyjnej portugalskiej kuchni, zawierającej petiscos (pastéis de bacalhau, peixinhos da horta, pataniscas de bacalhau, ovos verdes), które smakują najlepiej, kiedy siądziemy na posiłek w jednej z małych knajpek czyli lokalnych tascas. Posiłkowi powinno towarzyszyć portugalskie wino. Lizbona, jak większość portugalskich miast, posiada typowe słodycze - doces tipicas. Są to przede wszystkim: bolo-rei, broas castelar, pastéis de nata oraz pastéis de Belém.



W stolicy Portugalii znajdziemy lokale, gdzie możemy spróbować specjałów kuchni nowoczesnej, prowadzonych przez znanych szefów kuchni, znajdziemy też sporo luksusowych restauracji, ale przede wszystkim, spacerując po ulicach Lizbony intensywne zapachy z małych, lokalnych tascas, mogą sprawić, że wejdziemy do nich i zostaniemy tam na dłużej. Urocze są też małe stoliki wciśnięte w wąskie uliczki miasta, czasem ustawione nawet na schodach.

Na pewno ukłonem w stronę miasta, będzie wstąpienie do jednej z wielu kawiarni/pastelarii na kawę (uma bica, café) i typowe ciasteczko pastéis de nata (oryginalne to pastéis de Belém, tylko w dzielnicy Belém). Spacerując po mieście obowiązkowa jest degustacja nalewki wiśniowej (uma ginjinha), trzeba tylko wybrać, czy z wisienką czy bez. Listę godnych polecenia kawiarni znajdziesz tutaj: Kawiarnie w Lizbonie.



Dania kuchni portugalskiej typowe dla Lizbony:

  • sardnihas assadas, grillowane sardynki,
  • sopa rica de peixes, zupa rybna,
  • ovos verdes, jajka nadziewane,
  • peixinhos da horta, rybki z ogródka, czyli fasolka szparagowa w panierce,
  • fava-rica, bób z kiełbaską linguiça,
  • bacalhau à Brás, zapiekanka z dorsza z jajkiem i ziemniakami,
  • pataniscas de bacalhau, placuszki z dorszem,
  • meia-desfeita, dorsz z ciecierzycą,
  • pescada à lisboeta, ryba po lizbońsku,
  • lebre à Bulhão Pato, królik wg przepisu Bulhão Pato,
  • amêijoas à Bulhão Pato, sercówki wg przepisu Bulhão Pato,
  • bife à Café, bitka w sosie kawowym,
  • iscas com elas, marynowana i smażona wątróbka wieprzowa z ziemniakami.

Godne polecenia restauracje znajdziesz tutaj: Restauracje w Lizbonie i okolicy, oraz restauracje, gdzie można posłychać fado: Fado w Lizbonie.






Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2018 fotolizbona.pl