Dziś: Wtorek, 22 Sierpień 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Porto
LBV, Ruby, Tawny, Vintage - to typy tego portugalskiego trunku. Winogrona służące do produkcji wina porto mogą być zbierane tylko na zboczach doliny rzeki Douro. Zebrane grona są miażdżone, fermentowane, następnie dodawany jest spirytus aguardente. Tak powstaje wino porto, o zawartości alkoholu 18–22%.


Kieliszek Wina Porto: w Instituto do Vinho do Porto


Jest wiele odmian i rodzajów wina porto: słodkie, półsłodkie, wytrawne. Ze względu na kolor możemy wyróżnić porto czerwone, różowe lub białe. Białe porto podaje się z reguły jako aperitif, musi być ono jednak odpowiednio schłodzone. Czerwone porto możemy podzielić na:

  • VINTAGE pochodzi z najlepszych roczników, jest najszlachetniejsze i najdroższe. Długo leżakuje w dębowych beczkach.
  • RUBY, czyli rubinowe, najkrócej przechowywane w beczce, jest mieszanką różnych roczników. Zaliczanym do ruby rodzajem porto jest late bottled vintage (LBV), porto dojrzewające przez 4–6 lat w beczkach, następnie butelkowane. Na etykietach lepszej jakości nierocznikowego ruby pojawia się dopisek „reserve”.
  • TAWNY to mieszanka różnych roczników ale przechowywana w beczkach dużo dłużej od poprzednika, posiada lekką nutę korzenną i waniliową. Przechowywane w 500-litrowych beczkach dostępne jest jako tawny 10-, 20-, 30- lub 40-letnie – jest to wino mieszane z różnych roczników (wiek oznacza średnią). Colheita to wino tawny z jednego rocznika.



Wino porto: degustacja vintage port

Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl