Dziś: Wtorek, 22 Sierpień 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Polvo à lagareiro
Pyszne, proste danie z ośmiornicy. Danie podawane jest na ciepło, z ziemniaczkami z pieca, polane ciepłą oliwą z oliwek. Kluczem do przygotowania miękkiej ośmiornicy jest wcześniejsze jej zamrożenie, później gotowanie w wodzie z cebulą w łupinie.


Polvo à lagareiro: potrawa z ośmiornicy


Składniki:
800 gr ośmiornicy
4 - 5 ząbków czosnku
1 liść laurowy
oliwa z oliwek
kolendra
1 cebula w łupinie
małe ziemniaki do pieczenia
sól gruboziarnista

Gotuj ośmiornicę przez 15 - 20 minut, dodaj cebulę w łupince, aby mięso nie było twarde.
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, posyp sola , polej oliwą z oliwek i wstaw do pieca.

Kiedy ośmiornica się ugotuje, przygotuj rozmiażdżony czosnek, liść laurowy, kolendrę z oliwą z oliwek i polej tym ośmiornicę. Wstaw do pieca na 30 minut.
Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl