Dziś: Sobota, 24 Czerwiec 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Pica-Pau
Pica-pau to portugalskie słowo oznaczające dzięcioła. W prezentowanym daniu pokrojone kawałki mięsa "dziobie" się prosto z patelni. Dobrej jakości mięso, przyprawione prostymi składnikami, doskonale smakuje z portugalskim piwem.
Doskonałe pica-pau serwuje w Lizbonie Restaurante Cervejaria O Pinóquio przy placu Restauradores.



Pica-pau: polędwica wołowa


Przepis na Pica-Pau

Składniki dla 4 osób:
  • 600g polędwicy wołowej pokrojonej
  • 6 ząbków czosnku
  • 300 ml jasnego piwa
  • 50g margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól

Przygotowanie:
Dopraw pokrojone na kawałki mięso solą. Dodaj liście laurowe i piwo. Pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut. Na patelni podgrzej olej i margarynę, dodaj posiekany czosnek. Zamieszaj i smaż, aż czosnek się zarumieni. Dodaj na patelnię kawałki wyjętego z marynaty mięsa. Smaż na patelni, mieszając, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj musztardę. Dodaj marynatę i trzymaj wszystko na ogniu jeszcze 10 minut. Najlepiej serwować pica-pau na patelni, zdjętej prosto z ognia.

Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl