Dziś: Sobota, 16 Grudzień 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Percebes
Nazwa tych niezwykłych skorupiaków po polsku brzmi "pąkle kaczenice". Jadalną częścią jest różowo-fioletowy mięsień, którym pąkle są przytwierdzone do skał. Uchodzą za dość ekskluzywne owoce morza, w Portugalii są bardzo cenione i jadane podczas specjalnych okazji.

Percebes: niezwykłe owoce morza


Percebes mają delikatne mięso, z subtelnym posmakiem morskiej wody. Najlepsze są okazy duże i grube, jada się je zazwyczaj na zimno, po wcześniejszym ugotowaniu w wodzie (bardzo krótko). Dobrze komponują się z vinho verde lub białym winem.
Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl