Dziś: Sobota, 24 Czerwiec 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Castanhas
Sezon na kasztany rozpoczyna się w Portugalii w połowie października. To właśnie wtedy odbywa sie zbiór kasztanów, a ulice Lizbony wypełniają się dymiącymi straganami, gdzie można kupić pieczone na węglu drzewnym i posypane solą morską kasztany. Festa da Castanha (São Martinho), czyli Święto Kasztanów obchodzone jest tu 11 listopada, w dzień Świętego Marcina.


Kasztany: z pieca posypane morską solą


W tym dniu królują pieczone kasztany, z którymi doskonale komponuje się słodki likier zwany jeropiga. Kasztany można przyrządzić na wiele sposobów: Pieczone na węglu, pieczone w piekarniku, gotowane, suszone i starte na mąkę jako dodatek do zup i sosów. Przed pieczeniem skorupkę każdego kasztana trzeba delikatnie naciąć.

Kasztany zawierają dużo białka i błonnika, mało tłuszczu, są bogate w magnez, wapń, potas i fosfor.



Kasztan jadalny: jeszcze niedojrzałe kasztany (wrzesień)




Kasztany: pieczone na węglu drzewnym



Pieczone kasztany: Quentes i Boas (Gorące i Dobre)

Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl