Dziś: Piątek, 20 Październik 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Frango no churrasco
Kurczak z grilla to ulubione danie Portugalczyków na sobotę. Przyprawiony czosnkiem, białym winem i oczywiście ostrymi papryczkami piri-piri jest jednym z tradycyjnych dań kuchni portugalskiej.


Frango no churrasco: kurczak z grilla


Przepis na kurczaka z grilla po portugalsku

Składniki:
  • 1 kurczak;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 4 łyżki oleju;
  • pół szklanki białego wina;
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki;
  • sok z 1 cytryny;
  • szczypta suszonych ostrych papryczek piri-piri;
  • sól

Przypraw kurczaka solą i sokiem z połowy cytryny i zacznij grillować. Posiekaj obrane ząbki czosnku, włóż do garnka, dodaj olej i smaż, aż czosnek się zarumieni. Dodaj białe wino i ostre papryczki, zagotuj. Dodaj resztę soku z cytryny i słodką paprykę i zdejmij z ognia. Podczas dalszego grillowania polewaj kurczaka przygotowanym sosem z każdej strony.
Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl