Dziś: Sobota, 24 Czerwiec 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Bolinhos de Amêndoa
Przybierające różne kształty i kolory słodycze , których głównym składnikiem są migdały i cukier, są typowe dla regionu Algarve. Poza Portugalią znane są jako docinho de marzipan, czyli po prostu marcepany.


Doces de Algarve: słodycze z Algarve


Ciasto z której wyrabia się te słodycze składa się ze zmielonych migdałów, cukru i białka jaja. Z plastycznej masy modeluje się zazwyczaj figurki przedstawiające owoce i małe zwierzęta, następnie koloruje się je farbkami spożywczymi, aby wyglądały jak najbardziej realnie. Marcepanowe figurki mogą być nadziewane fios de ovos, czyli żółtkami jaj z cukrem.
Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl