Dziś: Piątek, 20 Październik 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Bolo de Arroz
Tradycyjne ciastko ryżowe, które dostaniemy w większości portugalskich pastelarii. Charakterystyczne Bolo de Arroz formowane jest w wysokie babeczki owinięte paskiem pergaminu z nazwą ciastka. Podstawą do upieczenia tego ciastka jest mąka ryżowa.


Bolo de Arroz: ciastko ryżowe


Składniki:
200 gr. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gr. mąki ryżowej
1 skrobi kukurydzianej (maizena)
100 gr. masła
3 jajka
1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:
Utrzeć masło z cukrem, dodając powoli żółtka jaj.
Dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia.
Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką.
Masę umieścić w foremkach otoczonych paskiem pergaminu.
Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 180ºC.
Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl