Dziś: Wtorek, 22 Sierpień 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Bacalhau
Bacalhau to suszony i solony dorsz. Jest to portugalski wynalazek: Portugalczycy w XV wieku poławiali dorsze u brzegów Nowej Funlandii i wymyślili sposób na konserwację tej ryby, by przetrwała podróż do domu. Rozpołowione dorsze były zasalane w wodzie morskiej, później suszone na słońcu. Tak przygotowaną rybę można długo przechowywać, staje się ona sucha i twarda, a po odmoczeniu w wodzie (przez około trzy dni) odzyskuje ona strukturę świeżej ryby, jednak z charakterystycznym posmakiem.


Bacalhau: suszony solony dorsz


Portugalczycy znają 365 sposobów przyrządzania dorsza (po jednym na każdy dzień roku) lub 1001 przepisów na dania z dorsza. Rzeczywiście suszony dorsz króluje w kuchni portugalskiej. Najsłynniejsze i najlepsze potrawy to:
  • Bacalhau á gomes de sá, pieczony z ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiony jajami na twardo i czarnymi oliwkami,
  • Bacalhau a brás, rozdrobniony dorsz zmieszany jajecznicą, cebulą i cieniutkimi frytkami,
  • Pasteis de bacalhau, krokiety z dorsza.



Rodzaje dorsza: especial, graudo, crescido


By sprostać zapotrzebowaniom rynku, obecnie Portugalia importuje suszone dorsze z Norwegii i Islandii.
Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl