Dziś: Piątek, 20 Październik 2017
Pogoda w Lizbonie: , °C, Wiatr o prędkości 0 km/h ciśnienie 0
Azeitonas
Oliwki są doskonałe jako przekąska, są także popularną przystawką w portugalskich restauracjach. Kolory oliwek są różne: od zielonego, szarego, złotego, jasnego brązu po purpurę i czerń. , purpurowe lub czerni. Im ciemniejszy owoc, tym bardziej dojrzały.

Azeitonas: portugalskie oliwki


Owoce w około 25% składają się z oliwy z oliwek, nie zawierają cholesterolu i są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednak oliwki, mimo wielu korzyści dla zdrowia, są bardzo kaloryczne. Dietetycy polecają umiarkowanie spożywanie, jako przekąskę lub dodatek do potraw mięsnych, makaronów ,sałatek a także tradycyjnych potraw kuchni portugalskiej jak Bacalhau à Gomes de Sa. Aby pozbyć się z oliwek goryczy są namaczane w słonej wodzie.

Mapa Strony
login
hasło
 
nie masz konta - zarejestruj się
masz konto - zapomniałeś hasła?
SPOŁECZNOŚĆSOCIAL NETWORK
POLECAMY
MINI Słownik
Wszystkie zdjęcia oraz materiały z polskiego przewodnika po Lizbonie i Portugalii są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie oraz wykorzystanie materiałów, które znajdują się na tej stronie jest możliwe wyłącznie w porozumieniu i za zgodą autorów.
© 2008-2017 fotolizbona.pl